För att utveckla de två tidigare inläggen från Novias After Work i Raseborg så har vi valt att fortsätta genom att gå närmare in på företagsamhet och tips gällande detta i en intervju med Max Lindholm, som även själv var med i företagarpanelen under evenemanget. NÅA:s Community Manager Alexander träffade Max för en intervju i Januari. Meningen med intervjun var att få en inblick i vad en person som planerar att starta ett företag bör tänka på med hjälp av Max erfarenheter och tips.

Max startade sitt företag Birds View i mars 2017. Han ville starta eget för att han hade höga ambitioner samtidigt som han ville arbeta med något lärorikt som han själv brinner för. I Max fall är det alltså marknadsföringen som främst intresserar och det är precis det han sysslar med i sitt företag. Birds View är en marknadsföringsbyrå som hjälper företag och organisationer att strukturera sin marknadsföring i en enhetlig riktning. Till en början så erbjöd företaget främst visuella tjänster med fokus på fotografering men med tid och erfarenhet har företaget inriktat sig mer och mer på marknadsföringens övriga områden, enligt Max själv lönar det sig att ”starta småskaligt för att sedan expandera istället för att starta storskaligt”. Detta minimerar även riskerna anser han.

Allt Max gjorde för att starta sitt företag var att fylla i en etableringsanmälan på nätet (ytj.fi). Som nämnt ovanför så började även Max genom att starta småskaligt för att minimera riskerna och för att lite ”testa vattnet”. Han hade vissa idéer som han tänkte att han vill testa för att efterhand kunna omforma dem vid behov och därefter expandera sin verksamhet. Det enda som Max egentligen riskerade då han startade sitt företag var små summor pengar och sin tid, och samtidigt kunde han backa ur om det inte riktigt skulle ha varit som han tänkt sig. Det svåraste med att starta eget var enligt Max att få människor intresserade av hans tjänster och därmed att utveckla sin affärsidé till ett vinnande koncept, vilket underlättades massor i och med marknadsföringsutbildningen och de kontakter som han fått via skolan. Det lättaste tycker Max att har varit pappersarbetet kring verksamheten. Detta går att göra elektroniskt och är därmed mycket enklare än vad han antagit.

De 3 viktigaste sakerna som Max vill att man tänker på om man vill starta eget är följande:

  • Hitta något du brinner för, kan förtjäna pengar med och verkligen kan bli bra på
  • Före du börjar: Ha en klar plan på ditt företag, planera allt och lite till (bokföring, CRM osv.)
  • Kör inte på ensam, det finns mycket hjälp att få. Att nätverka är nyckeln till framgång!

Vi vill på NÅA:S vägnar tacka Max för hans tips och för att ha ställt upp på denna intervju med oss och samtidigt önska honom lycka till i framtiden. Vi hoppas även att ni som funderar på att starta eget någon dag har nytta av dessa tips, både av detta samt av föregående inlägg